Llibres

PRESENTACIÓ:

Es tracta de comentar llibres que em semblen interessants per a la tasca docent, pel coneixement que podem compartir amb els nostres alumnes més enllà dels temaris, d'una manera transversal (que és on realment passen les coses interessants).

Totalment personal; per tant, subjectiu i aleatori...

(Els comentaris estan fets en l'idioma en què vaig llegir el llibre).

LLIBRE 1: "La paraula més sexi és sí", de Shaina Joy Machlus

03/04/2020

Es tracta d'una guía informativa sobre consentiment, educació sexual, feminisme i contra la cultura de la violació.

Penso que és molt útil per a donar classes sobre sexualitat però sobretot sobre la part emocional que integra el sexe. Fa servir un llenguatge molt clar i entenedor (ideal per adolescents) i dóna una informació que no s'acostuma a donar en les classes d'educació, ja que va un pas més enllà.

El vaig descobrir arran d'un enviament de llibres que va fer la Diputació de Barcelona al nostre institut amb l'etiqueta "feminisme i educació sexual".

Cita bibliogràfica: Machlus, S. (2019). La paraula més sexi és sí. Barcelona, Espanya: L'altra Editorial.

LLibre 2: "Profes rebels", de Cristian Olivé

07/04/2020

Un professor explica com veu i viu la docència. Es tracta d'un enfoc molt poc ortodox de fer docència, l'essència del què, suposadament, hauria de ser la docència del segle XXI. I dic "suposadament" perquè cada docent té la seva teoria particular i hi ha una teoria per cada docent. I cap d'elles coincideix...

A mi m'ha agradat molt, m'hi he sentit molt reflectit en molts aspectes.

Cita bibliogràfica: Olivé, C. (2020). Profes rebels. Barcelona, Espanya: Rosa dels Vents.

LLIBRE 3: "Lola Vendetta y los hombres", de Raquel Riba Rossy

07/04/2020

Álbum ilustrado donde una mujer reflexiona sobre las mujeres, los hombres, las relaciones, etc. Un libro que habla sobre construir una nueva sociedad más avanzada y equitativa generando una nueva relación entre hombres-mujeres. Muy constructivo, realmente escrito desde el fondo del corazón. Súper interesante y súper educativo. Muy recomendable tanto para adolescentes como para adultos.

Cita Bibliográfica: Riba Rossy, R. (2019). Lola Vendetta y los hombres. Barcelona, Espanya: Lumen.

LLIBRE 4: "Clàssics per a la vida", de Nuccio Ordine.

07/04/2020

Es tracta d'una recopilació de fragments d'obres literàries considerades "clàssics". Per a cada fragment triat l'autor en fa un comentari personalíssim que, a mi, m'han semblat fantàstics. I encara és més fantàstica la introducció, on l'autor fa una repassada al sistema educatiu italià, totalment extrapolable al què ens ocorre aquí.

Cita bibliogràfica: Ordine, N. Clàssics per a la vida. Barcelona, Espanya: Quaderns Crema.

LLIBRE 5: "Feminisme de butxaca", de Bel Olid

08/04/2020

Aquest llibre és un manual d'instruccions per activar el xip "igualtat REAL de gènere" per a cada moment del nostre dia -dia. Penso que és una lectura molt interessant per a estudiants de 4rt. ESO, ja que és molt educatiu, breu i concís. Penso que, encara que no soc gens amic de les lectures obligatòries per a estudiants, aquesta ho podria ser, per a una asignatura trimestral que es podria dir "Igualtat de gènere REAL".

Cita bibliogràfica: Olid, B. Feminisme de butxaca. Barcelona, Espanya: Angle Editorial.

LLIBRE 6: "Multilingües des del bressol", d'Anna Solé Mena

08/04/2020

Es tracta d'un petit manual escrit per una mare que educar els seus fills en el multilingüisme, per qüestió de mobilitat laboral i de parella (que parlava un idioma deferent al d'ella). En aquest manual, que inicialment era per a ús propi, es van recopilar les conclusions d'estudis realitzats sobre la matèria que serveixen per a, posteriorment, donar recomanacions de com fer-ho.

Cita bibliogràfica: Solé, A. (2009). Multilingües des del bressol. Barcelona, Espanya: Editorial UOC .

LLIBRE 7: "Qué está haciendo internet con nuestras mentes?", de Nicholas Carr.

08/04/2020

Este libro hace una revisión de cómo los humanos hemos ido modificando nuestra manera de transmitir conocimiento y aprender a medida que la escritura y los medios para transmitirla han ido modificando. A mí es un libro que me "dejó muy pillado" , ya que las conclusiones son tan sorprendentes como demoledoras.

Cita bibliográfica: Carr, N. (2011). Qué está haciendo internet con nuestras mentes? Espanya: Taurus.

LIBRO 8: "El universo de cristal", de Dava Sobel.

14/04/2020

Este libro repasa la historia del Observatorio de Harvard, una entidad totalment independiente de la universidad homónima y que sólo se sustenta con capital privado. En él, un grupo de mujeres hicieron una tarea ingente que cambió la historia de la astronomía.

Cita bibliográfica: Sobel, D. (2016). El Universo de Cristal. Madrid, Espanya: Capitán Swing.

LIBRO 9: "La escritora vive aquí", de Sandra Petrignani.

15/04/2020

Este es un libro que se pasea por las casas dónde vivieron escritoras de renombre como excusa para revisar sus vidas. Todas ellas fueron mujeres que se liberaron de las sociedades encorsetadas en que les tocó vivir, pero al mismo tiempo fueron mujeres atormentadas por sus miedos y demonios interiores.

Cita bibliográfica: Petrignani, S. (2019). La escritora vive aquí. Barcelona, Espanya: gatopardo ediciones.

LIBRO 10: "Los mejores profesores universitarios", de Ken Bain.

16/04/2020

Este es mi libro-biblia para dar clases. No es lo mismo dar clases en la "uni" que en secundária, pero la eséncia es la misma.

Cita bibliográfica: Bain, K. (2004). Los mejores profesores universitarios. Valencia, Espanya: Publicacions de la Universitat de València

LIBRO 11: "Arden las redes", de Juan Soto Ivars.

17/04/2020

Redes sociales, linchamientos, boicots y la libertad de expresión usada como arma contra....la propia libertad de expresión!

Cita bibliográfica: Soto, J. (2017). Arden las redes. Barcelona, Espanya: Debate.

LIBRO 12: "Escuelas creativas", de Ken Robinson & Lou Aronica.

23/04/2020

Los libros de Sir Ken Robinson me gustan mucho: dan muchos ejemplos de educación alrededor del mundo, estan muy bien documentados, son muy estimulantes. Pero supongo que al ser nivel "macro" cuesta aplicarlo en el día adía. Pero solo por los ejemplos de modelos de éxito que cuenta, y, sobretodo, en las condiciones en que se implantaron, ya vale la pena leerlo.

Cita bibliográfica: Robinson, K & Aronica, L. (2015). Escuelas creativas. Barcelona, Espanya: DEBOLS¡LLOclave.

LIBRO 13: "Gracias, Finlandia", de Xavier Melgarejo.

24/04/2020

Xavier Melgarejo fue un Director de Escuela que se pasó años estudiando por qué el sistema educativo finés era tan exitoso. Cristalizó todo eso en una tesis y escribió este libro para una lectura amena para la ciudadanía.

Finlandia es el camino, el objetivo de la exceléncia. Pero es tarea nuestra transitarlo. El libro aporta ideas de cómo hacerlo.

Cita bibliográfica: Melgarejo, X. (2015). Gracias, Finlandia. Barcelona, Espanya: Plataforma Actual.

LIBRO 14: "Deja el plástico", de Will McCallum.

05/05/2020

En este libro se muestran todas las fuentes de plástico que consumimos en nuestro día a día y cómo evitarlas o sustituirlas por otras sin plástico. Extremadamente didáctico y fácil de leer.

Muy útil para uso personal y para compartir con los alumnos, tanto en primária como secundária.

Cita bibliográfica: McCallum, W. (2019). Deja el plástico. Barcelona, Espanya: Península Atalaya.

LIBRO 15: "El planeta inhóspito", de David Wallace-Wells.

23/05/2020

Este es un libro aterrador sobre el cambio climático. No del qué vendrá, sino del que ya está aquí. Perfectamente documentado y muy bien escritos, entra en temas más allá de los detalles climáticos y habla de cuestiones sociales asociadas al cambio climático. Quizás es el libro que necesitamos para asustarno s de verdad y empezar a hacer acciones para intentar controlar la situación.

Cita bibliográfica: Wallace-Wells, D. (2019). El planeta inhóspito. Barcelona, Espanya: Penguin Random House.

LLIBRE 16: "La lectura i la vida", d'Emili Teixidor.

29/08/2020

Un llibre que teòricament només dóna fórmules per a fomenar la lectura entre adolescents, però que esdevé un autèntic manual per a la tasca de professor, amb els darrers tres capítols (8, 9 i 10) que hauríen de ser lectura obligatòria al màster d'educació.

Cita bibliogràfica: Teixidor, E. (2007). La lectura i la vida. Barcelona, Espanya: Columna.


LIBRO 17: "Sabias", de Adela Muñoz Páez

17/09/2020

Un libro imprescindible para recuperar la memória histórica de una serie de investigadoras cumbres que han existido a lo largo de la humanidad y han sido enterradas por el sistema machista imperante.

Una herramienta muy útil para educadores/as pera dar referentes a nuestras estudiantes y resaltar el papel primordial que tuvieron las mujeres en la historia de la ciencia, aunque fuese silenciado.

Cita bibliográfica: Muñoz, A. (2018). Sabias. Barcelona, España: Debate.

LLIBRE 18: "Un bon país no és un país low cost", de Miquel Puig

Un llibre interessant com a lectura complementària i reflexió per a estudiants de batxillerat i/o 4rt de la ESO que fan l'assignatura d'economia.

Cita bibliogràfica: Puig, M. (2015). Un bon país no és un país low cost. Barcelona, Espanya: Edicions 62.

LIBRO 19: "Freakonomics", de Levitt & Dubner.

De este libro he sacado capítulos sueltos para hacer lecturas complementárias en la asignatura de Economía de 4o de la ESO y Bachillerato.

Cita bibliográfica: Levitt, S & Dubner, J. (2009). Freakonomics. Barcelona, Espanya: Ediciones B.

LIBRO 20: "El latido de la educación", de Rafael Campaña Liñán.

Este es un libro muy interesante para los que creemos que la clave de la educación del futuro está en la de crear ciudadanos responsables, que encuentren su propio camino usando las diferentes asignaturas ofrecidas como un modo de descubrir distintas temáticas y conocimiento, no como un fin en sí mismo. Y para ello creo que el coaching es una buena herramienta (y hay que decir que muchos docentes ya hacen de coach sin ser conscientes de ello).

Es un libro muy concreto, que da "píldoras" de conocimiento sobre lo que quiere explicar, mu rápido de leer y que va muy "al tema".

Cita bibliográfica: Campaña, R. (2019). El latido de la educación. Barcelona, Espanya: Saga Editorial.


LIBRO 21: "Reimaginando la educación", de Xavier Aragay.

Soy muy fan de Xavier Aragay: cada entrevista que le leo, pienso que estoy muy en su onda. En fin, este libro está muy bien, PERO NO DA RECETAS; es un manual para implementar grandes cambios educativos a nivel "Instituto". Vienen a ser como un manual de proceso. Pero lo que decidas implementar, lo has de pensar tú, no da ni ideas ni recetas.

Cita bibliográfica: Aragay, X. (2017). Reimaginando la educación. Barcelona, Espanya: Paidós.



LIBRO 22: "Mujeres de ciencia", de Rachel Ignotofsky.

Un buen libro con una recopilación de 50 mujeres científicas. Hay una ficha para cada una de ellas, pensado tanto para docentes como para alumnos, pues tiene una estética de libro ilustrado, para nivel de ESO-Batxillerato. Otro punto que me gusta es que aparecen mujeres de todas las épocas, nacionalidades y disciplinas.

Cita bibliográfica: Ignotofsky, R. (2018). Mujeres de ciència. Zaragoza, Espanya: NordicaCómic & Capitán Swing

LLIBRE 23: "Amb ulls de nena, de FRATO, Tonucci i Tomé.

Reflexions al voltant del feminisme des de tots els punts de vista social. Ideal per a alumnes de Primària, però perfectament apte per a ESO. Molt visual i fàcil de llegir, amb idees molt bàsiques i concretes; molt bones reflexions. Llibre ideal per a treballar en tutories.

Cita bibliográfica: Tomé, A; Tonucci, F.; FRATO (2013). Amb ulls de nena. Barcelona, Espanya: Editorial Graó

LLIBRE 24: "Curs de feminisme per a microones", de Natza Farré.

És el complement perfecte al llibre de la Bel Olid "feminisme de butxaca". Dos autores, dues maneres d'enfocar el mateix problema. Un llibre ple de dades i de reflexions sobre el dia a dia.

Cita bibliogràfica: Farré, N. (2016). Barcelona, Espanya : Ara Llibres.

LLIBRE 25: "Suarem!", de Ramon Folch.

Aquest és un llibre molt interessant per a explicar el canvi climàtic a alumnes de la ESO i de Batxillerat. És alhora, divulgatiu i rigorós. Realment una eina molt útil.

Cita bibliogràfica: Folch, R. (2008). Suarem! El clima que ens espera. Barcelona, Espanya: l'arquer.


LLIBRE 26: "Intel·ligència emocional", de Daniel Goleman.

16/04/2021

Aquest llibre explica i justifica amb infinitat de dades per què els instituts (i també a primària) hi hauria d'haver una assignatura d'alfabetització emocional.

Només ensenyant sistemàticament habilitats emocionals i socials a escoles i instituts podrem afrontar amb garanties societats més complexes i variades, que és el que ja ens estem trobant els docents a classe.

És la única manera possible d'avançar com a societat , de convertir-nos en una de més equitativa, socialment responsable i "humana", en el sentit de l'empatia, per aconseguir una ciutadania responsable.

Cita bibliogràfica: Goleman, D. (2000). Intel·ligència emocional. Barcelona, Espanya: Kairós.

LLIBRE 27: "Follem?", de la Bel Olid.

21/04/2021

No sé en quin públic pensava la Bel quan va escriure aquest llibre, però quan el vaig llegir, vaig pensar que era ideal per als/les meus estudiants de secundària. Penso que és un manual d'educació afectivo-sexual per a ells/es, sobretot sobre la part "afectiva" del tema. Un complement perfect-i necessari- per a les sessions que reben a l'institut sobre aquesta temàtica.

Cita bibliogràfica: Olid.B. (2019). Follem? Barcelona, Espanya: Bridge.

LLIBRE 28: "Educar millor", de Carles Capdevila

25/06/2021

Aquest és un llibre meravellós que acompanyarà a docents i a famílies en la feinada de com educar. És un llibre amb 11 converses a persones diferents que tenen en comú ser especialistes en educació que expliquen, cadascú d'ells/es, el seu punt de vista. Molt, molt recomanable, tant per a docents com per a pares -mares.

Cita bibliogràfica: Capdevila, C. (2015). Educar millor. Barcelona, Espanya: Arcàdia.

LIBRO 29: "Us", de Sara Soler.

22/07/2021

Es es un cómic en el que su autora cuenta el período de transición al que se sometió su pareja. Las dudas, los miedos, la redacció de família, allegados y amigos, el proceso en si, etc. Todo ello se cuenta en este cómic, que surgió como un fanzine y que ganó El premio al mejor fanzine del Salón del Cómic de Barcelona 2021.

Cita bibliográfica: Soler, Sara. (2021). Us. Bilbao, España: Astiberri.

LIBRO 30: "Encantada de conocerme", de Cristina Callao.

28/08/2021

Un libro sobre educación sexual dirigido a los adolescentes. En él repasa la sexualidad masculina y femenina des de todos los ángulos y entrando en todos los temas que interesan a los adolescentes. En mi opinión, el mejor que he leído hasta la fecha. Si tienes un hijo/a adolescentes, regálaselo!

Cita bibliográfica: Callao, C. & de Prada, C. (2021). Encantada de conocerme. Barcelona, España: Zenith.